17 września 2011

Cytrynowy "piaskowiec"

Autor: Roksanne
Składniki:
  1. 5 dużych jajek
  2. 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 6 łyżek maki z otrąb
  4. słodzik (odpowiednik 20 łyżeczek cukru)
  5. olejek waniliowy oraz cytrynowy

Przygotowanie:
  • Jajka w całości  wybić do naczynia i miksować dość długo.
  • Dorzucić resztę składników i miksować aż masa zgęstnieje, około 5-7 min . 
  • Otręby mają tą właściwość, że chłoną wodę, czyli pęcznieją i dlatego dobrze jest miksować, aż właśnie napecznieją i masa zrobi się bardziej gęsta . 
  • To powinno zapobiec nam opadnięciu ciasta po upieczeniu .
  • Piec w temperaturze 180stC  około 35 min w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, bądź w formie silikonowej.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu posypać można cukrem pudrem ... (słodzikiem w pudrze oczywiście).
  • Porcja ze względu na zawartość otrębów musi starczyć na dwa dni.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare