Składniki:
- 5 dużych jajek
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek maki z otrąb
- słodzik (odpowiednik 20 łyżeczek cukru)
- olejek waniliowy oraz cytrynowy
Przygotowanie:
- Jajka w całości wybić do naczynia i miksować dość długo.
- Dorzucić resztę składników i miksować aż masa zgęstnieje, około 5-7 min .
- Otręby mają tą właściwość, że chłoną wodę, czyli pęcznieją i dlatego dobrze jest miksować, aż właśnie napecznieją i masa zrobi się bardziej gęsta .
- To powinno zapobiec nam opadnięciu ciasta po upieczeniu .
- Piec w temperaturze 180stC około 35 min w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, bądź w formie silikonowej.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posypać można cukrem pudrem ... (słodzikiem w pudrze oczywiście).
- Porcja ze względu na zawartość otrębów musi starczyć na dwa dni.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz