28 sierpnia 2011

Udka słodko-kwaśne

Autor: Roksanne

Składniki:
  1. 200 g ćwiartek kurczaka bez kości i bez skóry 
  2. 1 średnia cebula
  3. 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  4. 150 ml wody 
  5. 1 łyżeczka słodziku w płynie 
  6. 1 łyżeczka sosu sojowego 
  7. 1 łyżka octu 
  8. 1 łyżeczka musztardy 
  9. przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka w proszku)
Przygotowanie:
  • Składniki na sos wymieszać w miseczce, doprawić do smaku. 
  • Gdyby sos wydawał Wam się zbyt słodki można dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
  • Ćwiartki kurczaka doprawić pieprzem, papryką i odrobiną soli. 
  • Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię i udusić z dodatkiem wody. 
  • Następnie ściągnąć z patelni.
  • Również na wodzie poddusić cebulkę pokrojoną w półksiężyce.
  • Podlewać wodą, żeby się nie przypaliła.
  • Gdy cebula już zmięknie, dodać sos i kurczaka. 
  • Dusić pod przykryciem jeszcze jakieś 5 min.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare