Składniki:
- 8 jajek (na keksówkę około 31cm)
- 8 czubatych łyżek zarodków przennych
- w wersji na słodko: olejki i słodzik
- w wersji "chleb": sól i zioła
Przygotowanie:
- Jajka w całości wybić do garnka dodać 30 tabl. słodzika (lub sól).
- Garnek postawić na małym ogniu i zacząć energicznie mieszać łyżką , aby jajka się podgrzały do około 50st a nie zrobiła się jajecznica.
- Masa jajeczna nie może parzyć.
- Gdy jajka trochę Wam się zetną nie przejmujcie się tym wszytko ładnie się ubije.
- Podgrzaną masę jajeczną wlać do większego garnka i zacząć ubijać.
- Podgrzanie jajek gwarantuje nam lepsze wybicie aniżeli ubijanie jajek na zimno.
- Ubijać do momentu aż jajka będą dobrze wybite- spulchnione .
- Jeżeli w czasie ubijania okaże się , że jajka są zimne należy je jeszcze lekko podgrzać trzymając garnek nad włączonym gazem ciągle ubijając.
- Całkowity czas ubijania około 15 min.
- Po wybiciu jajek dodać 8 łyżek czubatych zarodków pszennych , olejek waniliowy oraz cytrynowy (bądź zioła).
- Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką, aby rozprowadzić ewentualne grudki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę wylać na średniej długości keksówkę ( 31 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na około 30 min.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz