24 sierpnia 2011

Chleb

Autor: Roksanne
Składniki:
    1. 8 jajek (na keksówkę około 31cm)
    2. 8 czubatych łyżek zarodków przennych

      • w wersji na słodko: olejki i słodzik
      • w wersji "chleb": sól i zioła

    Przygotowanie:
    • Jajka w całości  wybić do garnka dodać 30 tabl. słodzika (lub sól). 
    • Garnek postawić na małym ogniu i zacząć energicznie mieszać  łyżką , aby jajka się podgrzały do około 50st a nie zrobiła się jajecznica. 
    • Masa jajeczna nie może parzyć. 
    • Gdy jajka trochę Wam się zetną nie przejmujcie się tym wszytko ładnie się ubije. 
    • Podgrzaną masę jajeczną wlać do większego garnka  i zacząć ubijać.
    • Podgrzanie jajek gwarantuje nam lepsze wybicie aniżeli ubijanie jajek na zimno.
    • Ubijać do momentu aż jajka będą dobrze wybite- spulchnione . 
    • Jeżeli w czasie ubijania okaże się , że jajka są zimne należy je jeszcze lekko podgrzać trzymając garnek nad włączonym gazem ciągle ubijając.
    • Całkowity czas ubijania około 15 min.
    • Po wybiciu jajek dodać 8 łyżek czubatych zarodków pszennych , olejek waniliowy oraz cytrynowy (bądź zioła). 
    • Bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką, aby rozprowadzić ewentualne grudki.
    • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Masę wylać na średniej długości keksówkę ( 31 cm)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na około 30 min.
    • Smacznego...!!!

    0 waszych odpowiedzi:

    Prześlij komentarz

     

    Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare