18 sierpnia 2011

Kopiec kreta

Autor: Roksanne



Składniki:
  • Biszkopt:
    • 2 czubate łyżki kakao
    • 5 jajek
    • 3 czubate łyżki zarodków pszennych lub skrobi jak ktoś nie ma zarodków albo dodać otręby 
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 13 tabletek słodzika- rozgniecionych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Masa:
    • budyń Delekta Krówkowy
    • 3 niepełne szkl mleka
    • 10 tabletek słodzika
    • 200g twarogu 0%
    • 3-4 łyżeczki żelatyny
    • mleko do rozpuszczenia żelatyny
  • Czekolada cynamonowa
Przygotowanie:
  • Biszkopt:
    • 3 białka ubić na sztywno. 
    • Resztę składników osobno i dodać do ubitych białek . 
    • Wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
    • Piec 30 min w temp 180 st .
  • Masa:
    • Z wymienionych składników zrobić budyń. 
    • Poczekać aż ostygnie. 
    • Zmiksować 200g twarogu dodać do masy i całość zmiksować. 
    • Podgrzać 1/4 szkl mleka dodać 3-4 łyżeczki żelatyny i rozpuścić. 
    • Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy miksując. 
    • Poczekać aż masa zacznie nabierać postaci stałej dopiero wykładać na ciasto. 
    • Do masy dodać startą na grubych oczkach czekoladę cynamonową.
  • Składanie:
    • Gdy biszkopt ostygnie wydrążyć środek, pozostawiając boki około 1 cm  i cieniutkie dno. To co wydrążymy zostawić na posypkę.
    • Na dno wyłożyć masę i uformować kopiec. Obsypać go okruchami . 
    • Włożyć do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare