17 sierpnia 2011

Szpajza

Autor: Roksanne
Składniki:

  1. 6- 8 jaj (można dać mniejszą ilość żółtek)oczywiście można zrobić z mniejszej ilości jaj (wtedy mniej żelatyny) 
  2. 1,5 lub 2 łyżki żelatyny
  3. aromat 
  4. kawa rozpuszczalna (opcjonalnie)
  5. słodzik ( według uznania)
Przygotowanie:
  • Jaja w skorupkach sparzyć, ubić w całości na jednolitą sztywną masę. 
  • Żelatynę i słodzik rozpuścić w 1/2 filiżance gorącej wody. 
  • Po schłodzeniu dodać powoli do ubitych jaj, ciągle mieszając. 
  • Dodać aromat. 
  • Wlać do salaterek lub kubków. 
  • Można część zostawić i dodać rozpuszczoną kawę, według uznania. 
  • Dodać do pozostałej masy . 
  • Włożyć do lodówki. 
  • Szybko gęstnieje i....gotowe.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare