Składniki:
- 6- 8 jaj (można dać mniejszą ilość żółtek)oczywiście można zrobić z mniejszej ilości jaj (wtedy mniej żelatyny)
- 1,5 lub 2 łyżki żelatyny
- aromat
- kawa rozpuszczalna (opcjonalnie)
- słodzik ( według uznania)
Przygotowanie:
- Jaja w skorupkach sparzyć, ubić w całości na jednolitą sztywną masę.
- Żelatynę i słodzik rozpuścić w 1/2 filiżance gorącej wody.
- Po schłodzeniu dodać powoli do ubitych jaj, ciągle mieszając.
- Dodać aromat.
- Wlać do salaterek lub kubków.
- Można część zostawić i dodać rozpuszczoną kawę, według uznania.
- Dodać do pozostałej masy .
- Włożyć do lodówki.
- Szybko gęstnieje i....gotowe.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz