24 sierpnia 2011

Ciacho czekoladowe z budyniem

Autor: Roksanne
Składniki:
  • Biszkopt:
    • 6  jajek
    • 1 jajko
    • 1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 1 czubata łyżka kakao
    • 4 czubate łyżki skrobi
    • 4 łyżki słodzika lub więcej- zależy kto ile lubi...
  • Masa budyniowa:
    • 1 litr mleka
    • 6 czubatych łyżek skrobi
    • olejek waniliowy
    • słodzik do smaku
    • sok wiśniowy lub malinowy ( Lidl Gizzy )
    • 2 żółtka
    • 6 czubatych łyżek Twarogu mielonego
    • 6 łyżek żelatyny 
    • Mleko do rozpuszczenia około 1/3 kubka
Przygotowanie:
  • Biszkopt:
    • 1 całe jajko i 6  żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia kakao skrobią i słodzikiem. 
    • 6 białek ubijamy oddzielnie na sztywno. 
    • Obydwie masy łączymy ze sobą delikatnie i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Piec w 180 st około 30 min
  • Masa budyniowa:
    • 3 szkl mleka zagotować z olejkiem i odrobiną słodzika .
    • 1 szkl mleka wymieszać ze skrobią i żółtkami i dodać do gotującego się mleka . 
    • Po ściągnięciu zestawić z ognia i dodać do smaku soku wiśniowego lub malinowego .
    • Kiedy masa budyniowa lekko przestygnie dodać twaróg i rozpuszczoną żelatynę .
    • Całość zmiksować .
  • Układ:
    • Biszkopt, masa, biszkopt, masa .  
    • Polać nutellą posypać wiórkami kokosowymi . 
    • Włożyć do lodówki do schłodzenia i stężenia .
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare