Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 czubate łyżki skrobi
- 4 łyżki słodzika lub więcej- zależy kto ile lubi...
- Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 6 czubatych łyżek skrobi
- olejek waniliowy
- słodzik do smaku
- sok wiśniowy lub malinowy ( Lidl Gizzy )
- 2 żółtka
- 6 czubatych łyżek Twarogu mielonego
- 6 łyżek żelatyny
- Mleko do rozpuszczenia około 1/3 kubka
Przygotowanie:
- Biszkopt:
- 1 całe jajko i 6 żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia kakao skrobią i słodzikiem.
- 6 białek ubijamy oddzielnie na sztywno.
- Obydwie masy łączymy ze sobą delikatnie i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 180 st około 30 min
- Masa budyniowa:
- 3 szkl mleka zagotować z olejkiem i odrobiną słodzika .
- 1 szkl mleka wymieszać ze skrobią i żółtkami i dodać do gotującego się mleka .
- Po ściągnięciu zestawić z ognia i dodać do smaku soku wiśniowego lub malinowego .
- Kiedy masa budyniowa lekko przestygnie dodać twaróg i rozpuszczoną żelatynę .
- Całość zmiksować .
- Układ:
- Biszkopt, masa, biszkopt, masa .
- Polać nutellą posypać wiórkami kokosowymi .
- Włożyć do lodówki do schłodzenia i stężenia .
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz