Składniki:
- 5 torebek herbaty (np.: truskawkowej, lub malinowej)
- 1/2 szklanki wrzątku
- 10-15 tabletek słodziku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
- Torebki wrzucamy do szklanki i zalewamy ją gorącą wodą do połowy.
- Dodajemy słodzik i zostawiamy na ok. 10 minut, aby herbata się zaparzyła.
- Po tym czasie wyciskamy i wyrzucamy torebki, a uzyskaną esencję przelewamy do rondelka, po czym wstawiamy na ogień.
- Gdy nasza "herbata" zacznie się gotować, dodajemy łyżkę maizeny i mieszamy.
- W esencji prawdopodobnie będą pływały małe "grudki" ze skrobi, jednak tak ma być.
- Gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty.
- Po tym czasie wyłączamy gaz, wrzucamy łyżeczkę żelatyny i porządnie mieszamy.
- Następnie całość przelewamy do szklanki, bądź innego naczynia, w którym będziemy przechowywać dżem.
- Zawartość szklanki mieszamy i wkładamy do lodówki.
- Radzę co jakieś 10 minut pomieszać dżem, aby nie zastygł za mocno.
- Po ok. 15-20 minutach dżem jest w idealnym stanie do spożycia.
- Oczywiście, można go zostawić na więcej niż jeden raz.
- W takim przypadku, dżem należy zmieszać, a jeżeli jest zbyt stężały, można włożyć go do mikrofalówki na ok. 3 sekundy, bądź nalać do miski gorącej wody i włożyć do niej szklankę z dżemem- po kilku sekundach powinniśmy mieć odpowiednią konsystencję.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz