28 sierpnia 2011

Dżem

Autor: Roksanne
Składniki:
  1. 5 torebek herbaty (np.: truskawkowej, lub malinowej)
  2. 1/2 szklanki wrzątku
  3. 10-15 tabletek słodziku
  4. 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)
  5. 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
  • Torebki wrzucamy do szklanki i zalewamy ją gorącą wodą do połowy. 
  • Dodajemy słodzik i zostawiamy na ok. 10 minut, aby herbata się zaparzyła. 
  • Po tym czasie wyciskamy i wyrzucamy torebki, a uzyskaną esencję przelewamy do rondelka, po czym wstawiamy na ogień. 
  • Gdy nasza "herbata" zacznie się gotować, dodajemy łyżkę maizeny i mieszamy. 
  • W esencji prawdopodobnie będą pływały małe "grudki" ze skrobi, jednak tak ma być.
  • Gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty. 
  • Po tym czasie wyłączamy gaz, wrzucamy łyżeczkę żelatyny i porządnie mieszamy.
  • Następnie całość przelewamy do szklanki, bądź innego naczynia, w którym będziemy przechowywać dżem. 
  • Zawartość szklanki mieszamy i wkładamy do lodówki. 
  • Radzę co jakieś 10 minut pomieszać dżem, aby nie zastygł za mocno. 
  • Po ok. 15-20 minutach dżem jest w idealnym stanie do spożycia. 
  • Oczywiście, można go zostawić na więcej niż jeden raz. 
  • W takim przypadku, dżem należy zmieszać, a jeżeli jest zbyt stężały, można włożyć go do mikrofalówki na ok. 3 sekundy, bądź nalać do miski gorącej wody i włożyć do niej szklankę z dżemem- po kilku sekundach powinniśmy mieć odpowiednią konsystencję.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare