3 września 2011

Piernik

Autor: Roksanne
Składniki:
  1. 6 jajek
  2. 2 łyżeczki kakao
  3. 3 łyżki mąki kukurydzianej
  4. 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  5. 4 łyżki słodzika do pieczenia
  6. płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Miksujemy białka na sztywną pianę, dosypujemy słodzik nie przestając miksować.
  • Następnie wlewamy żółtka, wsypujemy kakao, mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia.
  • Wszystko mieszamy łyżką.
  • Powstałą masę wykładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 180stC. 
  • Polecam włożyć do zimnego piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie się powoli nagrzewało wraz z piekarnikiem i wyjdzie puchate jak pierzynka.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare