15 sierpnia 2011

Faza I

Autor: Roksanne
  • W fazie ataku powinniśmy oprzeć menu o chude mięso i nabiał. Metoda przypomina sposób działania nagłej głodówki, z tym że organizm otrzymuje wszelkie niezbędne składniki. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej „czystych protein” i przyspieszyć metabolizm, trzeba spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka. Menu można uzupełnić o korniszony, cytrynę, przyprawy (najlepiej te pobudzające trawienie, jak chili), musztardę, ocet i sól. Nie zapomnijmy o piciu dużej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Dopuszczalna jest także kawa, herbata czy zioła. Zabrania się przyjmowania produktów spoza powyższej listy, gdyż zostanie zaburzona zasada niełączenia i dieta może nie przynieść efektu. Ten etap programu powinien trwać pięć dni. Chociaż menu może wydać się nudne, wynagrodzeniem za trudy będą efekty w postaci szybkiej utraty wagi, co z pewnością zachęci do dalszego stosowania metody Pierra Dukana.


  • Dozwolone produkty:
    • CHUDE MIĘSA
      • Wołowina (unikamy antrykotu i rozbratla - są zbyt obtłuszczone), 
      • cielęcina (kotlety z kością jedynie po usunięciu tłuszczu), 
      • konina (wszystko oprócz łaty), 
      • wieprzowina i jagnięcina są ZABRONIONE.
    • PODROBY 
      • Wątroba cielęca, wołowa, 
      • wątróbki z drobiu i ozór. 
      • Unikamy tłustych części.
    • RYBY 
      • Sardynka, 
      • makrela, 
      • tuńczyk, 
      • łosoś, 
      • sola, 
      • dorsz, 
      • dorada, 
      • okoń, 
      • merlan, 
      • reja, 
      • pstrąg,
      • miętus 
      • inne białe i chude ryby, 
      • ryby wędzone, 
      • ryby w konserwach (wyłącznie w sosie własnym).
    • OWOCE MORZA 
      • Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, 
      • gambasy, 
      • kraby, 
      • homary, 
      • ostrygi.
    • DRÓB 
      • Z tej kategorii zabronie są ptaki o płaskich dziobach takie jak kaczki i gęsi. 
      • Pozostałe ptactwo jest dozwolone (warunkiem jest spożycie bez skóry).
      • Najpopularniejszym przedstawicielem tej grupy jest oczywiście kurczak.
    • CHUDE WĘDLINY 
      • Są to produkty o niskiej zawartości tłuszczu (max 4%). 
      • Prawdziwa szynka, golonka, szynka wędzona są niestety zabronione w pierwszej fazie diety proteinowej.
    • JAJA 
      • Tej kategorii produktów chyba nie trzeba przedstawiać. Dozwolone są produkty jajeczne w każdej postaci. Uważać muszą jedynie osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu.
    • CHUDY NABIAŁ 
      • Jogurty, 
      • twarożki (bez tłuszczu), 
      • serki homogenizowane. 
      • Produkty o smakach owocowych są dozwolone, jednak w umiarkowanych ilościach (max dwa razy dziennie).
    • PŁYNY 
      • Ta kategoria jest jedyną obowiązkową dla każdej osoby przystępującej do kuracji odchudzającej. 
      • Należy spożywać minimum 1,5l płynów w dowolnej postaci (woda, kawa, herbata, napoje) dziennie.
    • ŚRODKI DODATKOWE 
      • Chude mleko, 
      • słodzik (cukier jest zabroniony), 
      • ocet, 
      • tymianek, 
      • zioła, 
      • czosnek, 
      • pietruszka, 
      • cebula, 
      • szczypiorek. 
      • Przyprawy są jak najbardziej polecane (wzmacniają uczucie sytości).

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare