- W fazie ataku powinniśmy oprzeć menu o chude mięso i nabiał. Metoda przypomina sposób działania nagłej głodówki, z tym że organizm otrzymuje wszelkie niezbędne składniki. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej „czystych protein” i przyspieszyć metabolizm, trzeba spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka. Menu można uzupełnić o korniszony, cytrynę, przyprawy (najlepiej te pobudzające trawienie, jak chili), musztardę, ocet i sól. Nie zapomnijmy o piciu dużej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Dopuszczalna jest także kawa, herbata czy zioła. Zabrania się przyjmowania produktów spoza powyższej listy, gdyż zostanie zaburzona zasada niełączenia i dieta może nie przynieść efektu. Ten etap programu powinien trwać pięć dni. Chociaż menu może wydać się nudne, wynagrodzeniem za trudy będą efekty w postaci szybkiej utraty wagi, co z pewnością zachęci do dalszego stosowania metody Pierra Dukana.
- Dozwolone produkty:
- CHUDE MIĘSA
- Wołowina (unikamy antrykotu i rozbratla - są zbyt obtłuszczone),
- cielęcina (kotlety z kością jedynie po usunięciu tłuszczu),
- konina (wszystko oprócz łaty),
- wieprzowina i jagnięcina są ZABRONIONE.
- PODROBY
- Wątroba cielęca, wołowa,
- wątróbki z drobiu i ozór.
- Unikamy tłustych części.
- RYBY
- Sardynka,
- makrela,
- tuńczyk,
- łosoś,
- sola,
- dorsz,
- dorada,
- okoń,
- merlan,
- reja,
- pstrąg,
- miętus
- inne białe i chude ryby,
- ryby wędzone,
- ryby w konserwach (wyłącznie w sosie własnym).
- OWOCE MORZA
- Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki,
- gambasy,
- kraby,
- homary,
- ostrygi.
- DRÓB
- Z tej kategorii zabronie są ptaki o płaskich dziobach takie jak kaczki i gęsi.
- Pozostałe ptactwo jest dozwolone (warunkiem jest spożycie bez skóry).
- Najpopularniejszym przedstawicielem tej grupy jest oczywiście kurczak.
- CHUDE WĘDLINY
- Są to produkty o niskiej zawartości tłuszczu (max 4%).
- Prawdziwa szynka, golonka, szynka wędzona są niestety zabronione w pierwszej fazie diety proteinowej.
- JAJA
- Tej kategorii produktów chyba nie trzeba przedstawiać. Dozwolone są produkty jajeczne w każdej postaci. Uważać muszą jedynie osoby borykające się z wysokim poziomem cholesterolu.
- CHUDY NABIAŁ
- Jogurty,
- twarożki (bez tłuszczu),
- serki homogenizowane.
- Produkty o smakach owocowych są dozwolone, jednak w umiarkowanych ilościach (max dwa razy dziennie).
- PŁYNY
- Ta kategoria jest jedyną obowiązkową dla każdej osoby przystępującej do kuracji odchudzającej.
- Należy spożywać minimum 1,5l płynów w dowolnej postaci (woda, kawa, herbata, napoje) dziennie.
- ŚRODKI DODATKOWE
- Chude mleko,
- słodzik (cukier jest zabroniony),
- ocet,
- tymianek,
- zioła,
- czosnek,
- pietruszka,
- cebula,
- szczypiorek.
- Przyprawy są jak najbardziej polecane (wzmacniają uczucie sytości).
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz