17 sierpnia 2011

Ser żółty

Autor: Roksanne
Składniki:

  1. 1kg chudego białego sera
  2. 1,5 l chudego mleka 
  3. 3 żółtka 
  4. 2 białka 
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  6. 2 łyżeczki soli 
  7. 1/3 łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:
  • W dużym garnku zagrzać mleko. 
  • W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę.
  • Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając.
  • Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h). 
  • W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. 
  • Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić osiąknięty ser. 
  • Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. 
  • Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). 
  • Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. 
  • Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. 
  • Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. 
  • Poczekać jak wystygnie. 
  • Wsadzić na całą noc do lodówki. 
  • Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare