Składniki:
- 1kg chudego białego sera
- 1,5 l chudego mleka
- 3 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagrzać mleko.
- W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę.
- Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając.
- Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż osiąknie (ok.1h).
- W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody.
- Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić osiąknięty ser.
- Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka.
- Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką).
- Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając.
- Pojemnik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć.
- Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć.
- Poczekać jak wystygnie.
- Wsadzić na całą noc do lodówki.
- Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz