Składniki:
- woda,
- kawa,
- cynamon,
- kardamon..
Przygotowanie:
- W większym naczyniu gotujemy 300 ml wody (czyli ponad 1 szklanka wody, oczywiście jeżeli planujemy zrobienie więcej niż jednej szklanki kawy dajemy wszystkiego proporcjonalnie więcej).
- Woda powinna gotować się na małym ogniu przez około 2 minuty.
- Powoli wsypujemy około 2 łyżeczek lub więcej, najlepiej świeżo zmielonej kawy, gotujemy na wolnym ogniu około 2 minut, dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, znowu gotujemy chwilę, dodajemy 1/4 łyżeczki kardamonu (lub imbiru), gotujemy jeszcze chwilę.
- Ilość cynamonu oraz kardamonu należy dostosować do swoich preferencji smakowych.
- Uwaga kawa jest silnie rozgrzewająca i nie powinny jej pić osoby zażywające antybiotyki lub leki hormonalne.
- Działa równiej bardzo dobrze na przejedzenia...
- W trakcie wsypywania kawy do wrzątku uważać bo się mocno pieni, dlatego też gotować należy w większym naczyniu na początek, żeby nie wykipiało.
- Czynności i dodawanie poszczególnych składników ma być wykonane w podanej kolejności , nie w innej...
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz