17 sierpnia 2011

Kawa na rozgrzanie

Autor: Roksanne

Składniki:
  1. woda,
  2. kawa, 
  3. cynamon,
  4. kardamon..
Przygotowanie:
  • W większym naczyniu gotujemy 300 ml wody (czyli ponad 1 szklanka wody, oczywiście jeżeli planujemy zrobienie więcej niż jednej szklanki kawy dajemy wszystkiego proporcjonalnie więcej). 
  • Woda powinna gotować się na małym ogniu przez około 2 minuty. 
  • Powoli wsypujemy około 2 łyżeczek lub więcej, najlepiej świeżo zmielonej kawy, gotujemy na wolnym ogniu około 2 minut, dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, znowu gotujemy chwilę, dodajemy 1/4 łyżeczki kardamonu (lub imbiru), gotujemy jeszcze chwilę. 
  • Ilość cynamonu oraz kardamonu należy dostosować do swoich preferencji smakowych.
  • Uwaga kawa jest silnie rozgrzewająca i nie powinny jej pić osoby zażywające antybiotyki lub leki hormonalne. 
  • Działa równiej bardzo dobrze na przejedzenia...
  • W trakcie wsypywania kawy do wrzątku uważać bo się mocno pieni, dlatego też gotować należy w większym naczyniu na początek, żeby nie wykipiało.  
  • Czynności i dodawanie poszczególnych składników ma być wykonane w podanej kolejności , nie w innej...
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare