Składniki:
- 250 ml chudego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa słodziku (np. Hermesetas)
Przygotowanie:
- Zagotować mleko.
- Ubić żółtka ze słodzikiem i powoli dodawać gorące mleko.
- Przelać całość do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą szpatułką i uważając, by masa nie przywarła do dna.
- Kiedy krem zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia.
- Nie doprowadzać do wrzenia, bo krem się zważy.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dużą łyżką nakładać kulki z ubitych białek do rondla z wrzącą wodą.
- Kiedy kulki z białka napęcznieją, wyjąć je łyżką cedzakową i odsączyć.
- Kiedy krem z żółtek całkowicie ostygnie dodać do niego kulki i podawać.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz