27 sierpnia 2011

Piankowe śnieżki

Autor: Roksanne
Składniki:
  1. 250 ml chudego mleka
  2. 2 jajka
  3. 1 łyżka stołowa słodziku (np. Hermesetas)
Przygotowanie:
  • Zagotować mleko. 
  • Ubić żółtka ze słodzikiem i powoli dodawać gorące mleko. 
  • Przelać całość do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą szpatułką i uważając, by masa nie przywarła do dna. 
  • Kiedy krem zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. 
  • Nie doprowadzać do wrzenia, bo krem się zważy.
  • Białka ubić na sztywną pianę. 
  • Dużą łyżką nakładać kulki z ubitych białek do rondla z wrzącą wodą.
  • Kiedy kulki z białka napęcznieją, wyjąć je łyżką cedzakową i odsączyć. 
  • Kiedy krem z żółtek całkowicie ostygnie dodać do niego kulki i podawać.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare