20 sierpnia 2011

Speghetti

Autor: Roksanne
Składniki:
      1. 500g mięsa mielonego z indyka
      2. puszka pomidorów krojonych
      3. 1/2 cebuli
      4. 8 pieczarek
      5. 4-5 ząbków czosnku
      6. świeża bazylia i oregano lub suszone
      7. ostra papryka, chili w proszku
      8. sól i pieprz 
      9. kropla oliwy z oliwek
      10. makaron z cukinii
      Przygotowanie:
      • Do rondelka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy posiekaną bazylię, oregano, posiekany drobno czosnek (3-4 ząbki), dwa piórka cebuli, odrobinkę chili, i troszeczkę soli. 
      • Gotujemy na malutkim ogniu i od czasu do czasu mieszamy.
      • Na patelni teflonowej rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek (opcjonalnie) i wrzucamy posiekany w grube plastry ząbek czosnku. 
      • Gdy się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. 
      • Mieszamy intensywnie by się nie spaliło i gdy się cebula zarumieni dodajemy posiekane drobno pieczarki. 
      • Mieszamy wszystko razem i dodajemy ostrej papryki, szczyptę soli i pieprz. 
      • Mieszamy i po 3-4 minutach dodajemy mięso mielone. 
      • Zwiększamy w tedy ogień i łopatką rozdrabniamy mięso. 
      • Kiedy zacznie się nam "formować" w małe kawałki i puści soki, czy też tłuszcz się wytopi - odlewamy to do zlewu (osobiście kupuję mięso mielone z indyka o niskiej zawartości tłuszczu w Tesco i nie mam tego problemu lub mielę sama). 
      • Stawiamy ponownie na gazie i smażymy aż mięsko złapie ładny kolorek. 
      • Następnie do zawartości na patelni wlewamy nasz sos pomidorowy i wszystko mieszamy aby się składniki połączyły i smażymy chwilkę. 
      • Gotowym sosem polewać makaron z cukinii.
      • Smacznego...!!!

      0 waszych odpowiedzi:

      Prześlij komentarz

       

      Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare