Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- puszka pomidorów krojonych
- 1/2 cebuli
- 8 pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- świeża bazylia i oregano lub suszone
- ostra papryka, chili w proszku
- sól i pieprz
- kropla oliwy z oliwek
- makaron z cukinii
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy posiekaną bazylię, oregano, posiekany drobno czosnek (3-4 ząbki), dwa piórka cebuli, odrobinkę chili, i troszeczkę soli.
- Gotujemy na malutkim ogniu i od czasu do czasu mieszamy.
- Na patelni teflonowej rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek (opcjonalnie) i wrzucamy posiekany w grube plastry ząbek czosnku.
- Gdy się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
- Mieszamy intensywnie by się nie spaliło i gdy się cebula zarumieni dodajemy posiekane drobno pieczarki.
- Mieszamy wszystko razem i dodajemy ostrej papryki, szczyptę soli i pieprz.
- Mieszamy i po 3-4 minutach dodajemy mięso mielone.
- Zwiększamy w tedy ogień i łopatką rozdrabniamy mięso.
- Kiedy zacznie się nam "formować" w małe kawałki i puści soki, czy też tłuszcz się wytopi - odlewamy to do zlewu (osobiście kupuję mięso mielone z indyka o niskiej zawartości tłuszczu w Tesco i nie mam tego problemu lub mielę sama).
- Stawiamy ponownie na gazie i smażymy aż mięsko złapie ładny kolorek.
- Następnie do zawartości na patelni wlewamy nasz sos pomidorowy i wszystko mieszamy aby się składniki połączyły i smażymy chwilkę.
- Gotowym sosem polewać makaron z cukinii.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz