Składniki:
- 250-300 g jogurtu naturalnego 0% (jedno duże opakowanie)
- 4-5 łyżeczki słodziku w płynie
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kakao (lub kawy rozpuszczalnej)
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
- Jogurt wymieszać ze słodzikiem (gdyby był za mało słodki dodać słodziku więcej).
- Gdy żelatyna zacznie się ścinać, zmieszać ją z jogurtem.
- Następnie jogurt rozdzielić na dwie miseczki.
- Do jednej części dodać aromat śmietankowy, do drugiej kakao (lub kawę rozpuszczalną, jak kto lubi) i dokładnie wymieszać.
- Aby deser wyszedł w zebrze paski, do foremki (ja wykorzystałam dwa pudełka po serku grani, uprzednio robiąc małą dziurkę igłą w dnie, żeby łatwiej później można było go wyciągnąć) na spód dać pierwszą warstwę masy jogurtowo-śmietankowej, następnie foremki wstawić na 7-10 min do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć warstwą czekoladową (lub kawową) i znowu na 7-10 min do zamrażalnika.
- Czynność powtarzać do wyczerpania obu mas.
- Na koniec wstawić do lodówki na jakieś 15-20 min do równomiernego stężenia całości.
- Smacznego...!!!
0 waszych odpowiedzi:
Prześlij komentarz