28 sierpnia 2011

à la Ptasie mleczko

Autor: Roksanne
Składniki:
  1. 250-300 g jogurtu naturalnego 0% (jedno duże opakowanie) 
  2. 4-5 łyżeczki słodziku w płynie 
  3. 100 ml wody 
  4. 2 łyżeczki żelatyny 
  5. 2 łyżeczki kakao (lub kawy rozpuszczalnej)
Przygotowanie:
  • Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. 
  • Jogurt wymieszać ze słodzikiem (gdyby był za mało słodki dodać słodziku więcej). 
  • Gdy żelatyna zacznie się ścinać, zmieszać ją z jogurtem. 
  • Następnie jogurt rozdzielić na dwie miseczki. 
  • Do jednej części dodać aromat śmietankowy, do drugiej kakao (lub kawę rozpuszczalną, jak kto lubi) i dokładnie wymieszać.
  • Aby deser wyszedł w zebrze paski, do foremki (ja wykorzystałam dwa pudełka po serku grani, uprzednio robiąc małą dziurkę igłą w dnie, żeby łatwiej później można było go wyciągnąć) na spód dać pierwszą warstwę masy jogurtowo-śmietankowej, następnie foremki wstawić na 7-10 min do zamrażalnika. 
  • Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć warstwą czekoladową (lub kawową) i znowu na 7-10 min do zamrażalnika.
  • Czynność powtarzać do wyczerpania obu mas. 
  • Na koniec wstawić do lodówki na jakieś 15-20 min do równomiernego stężenia całości.
  • Smacznego...!!!

0 waszych odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

Moje zmagania z Dukanem Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare